Dlaczego kuchnię malujemy farbą do malowania kuchni?
mar 17
Bo przecież można inaczej – wiedząc, jakiego koloru chcemy użyć, kupić najtańszą i od razu pomalować nią wnętrze. Jednak nawet jeśli uzyskamy zamierzony efekt, będzie on bardzo krótkotrwały…
Kuchnia to specyficzne środowisko. Z racji przygotowywanych w niej posiłków, ściany narażone są na zachlapanie nie tylko wodą, ale również tłuszczem. I chociaż po zetknięciu z tym ostatnim zostanie ślad, nie będzie on tak wyraźny, jeśli zawczasu użyjemy odpowiedniej farby. W kuchni jest również wilgotno oraz ciepło, a to warunki idealne do rozwoju pleśni – to również powinniśmy uwzględnić.
Producenci nie bez powodu umieszczają na etykietach informacje tym, jakie pomieszczenia najlepiej jest danym typem farby pomalować. Inne są składniki farby do pokoju dziecięcego, inne do łazienki (chociaż i jedna, i druga powinna charakteryzować się odpornością na wodę – w przypadku pokoju dla dzieci częste będzie mycie ścian, w łazience zachlapania wodą są na porządku dziennym). Kuchenne ściany jak żadne inne powinny mieć możliwość oddychania, aby nie stały się siedliskiem grzybów pleśniowych. Wodoodporność i możliwość oddychania – wydaje się, że te właściwości są sprzeczne, a jednak producenci dzięki użyciu odpowiednich składowych stworzyli odpowiednie barwne mieszanki.
Myśląc o malowaniu kuchni nie powinniśmy się ograniczać tylko do koloru ścian, bo możemy wziąć pod uwagę również nadanie im ciekawej faktury. Tu z pomocą przychodzą nam farby strukturalne i tynki strukturalne, które dzięki swoim właściwościom (wodoodporność, trwałość) znajdą swoje zastosowanie na kuchennym placu boju. Pokrycie ścian tynkiem strukturalnym jest nieco bardziej skomplikowane niż farbą strukturalną, dlatego tę ostatnią możemy w pierwszej kolejności polecić tym, którzy poczuli w sobie zdolności dekoratorskie. Z pewnością ściana pokryta farbą strukturalną będzie bardziej efektowna niż pomalowana „zwykłą” lateksową lub z dodatkiem teflonu.
Malowanie kuchni nawet najlepiej dobraną farbą minie się z celem, jeśli ograniczy się tylko do pokrycia kolorem ścian uprzednio do tego nieprzygotowanych. Poprzednia powłoka malarska powinna zostać usunięta, ubytki uzupełnione masą szpachlową do ścian, powierzchnia odtłuszczona i zagruntowana. Tylko po spełnieniu tych wymagań kuchnia będzie cieszyć nas trwałym efektem wizualnym i będzie odpowiednio przygotowana do kulinarnych przygód i eksperymentów.